Leer duiken bij duikvereniging Lake Diving Utrecht  
  Welkom, bezoeker! | Log in
 Menu
 Home
De vereniging
 Welkom
 Contactinformatie
 Foto-album
Duiken bij Lake Diving
 Maak een proefduik
 Lid worden
 Duikbrevet halen
 Inschaling
 Vervolgopleidingen
 Cursusplanning
 Specialisaties
 Duikuitrusting
Voor de leden
 Forum
 Activiteitenagenda
 Zaterdagduikrooster
 Trainingsrooster
 Documenten
 Club biologie
 
 Wie is er
Er zijn op dit moment 140 gasten en 0 leden online.

U bent niet ingelogd.
 
 Volg ons op Twitter
 
Zeeland
Onderwaterbiologie door Ivo SchenkPagina: 1/9

Dit keer niet één vis maar een heel stel dieren die je tijdens de duiken in het zeelandweekend tegen zou kunnen komen. Alvast veel plezier bij het zoeken naar deze dieren.


Noordzeekreeft

Na een strenge winter in 1962 was de kreeft in onze wateren bijna geheel uitgestorven. Het heeft 25 jaar geduurd voordat de kreeft weer in grote aantallen in onze wateren voor kwam.

Het mannetje bevrucht de eitjes door sperma via een soort goot in de buurt van de opening van het vrouwtje te krijgen. Zodra het vrouwtje de eitjes los laat worden deze bevrucht. De eitjes worden vervolgens door een soort kleefstof vastgeplakt aan de zwempoten van het vrouwtje. Door het bewegen van het vrouwtje worden de eitjes van zuurstofrijk water voorzien. Het vrouwtje draagt de eitjes negen maanden onder de staart mee en neemt hiervan afscheid zodra ze in het vroege voorjaar uitkomen.

Kreeft
De kreeft heeft 2 scharen welke verschillend van grote zijn. De grootste van de twee wordt gebruikt om prooi (aas, levende vis, krabben, mosselen, etc.) te verbrijzelen. De andere werkt als een schaar en is voorzien van scherpe tanden. Deze wordt gebruikt om hun prooi in stukken te scheuren.

De jonge dieren verschalen meerdere keren per jaar, terwijl de oudere exemplaren maar één maal per jaar verschalen. Als ze de kans krijgen kunnen ze ongeveer 40 jaar oud worden en een maximale lengte van 45 centimeter bereiken. Ze komen in de Middelandse zee, Atlantische oceaan, Oostzee en de Noordzee voor.

Heremietkreeft

De heremiet kreeft heeft een week achterlijf dat hij beschermt door het te verbergen in een slakkenhuis. Hij kan ongeveer 3,5 centimeter groot worden en moet tijdens de groei regelmatig een groter slakkenhuis als woning zoeken. De eieren worden in het slakkenhuis mee gedragen. De tot waaiers uitgegroeide achterpoten van het vrouwtje voorzien het broedsel van vers water. Na het uitkomen leven de diertjes een aantal weken in het open water. Daarna zoeken ze een leeg huisje, eerst van een penhoren slak (kleine slakkensoort), daarna van tepelhoren (een iets grotere soort) en uit eindelijk van een wulk of noordhorenslak.

Als je goed kijkt naar het huisje zul je bij sommige zien dat de kreeft zijn woning soms deelt met een soort zager of de zeerasp. Deze leven van de resten die de kreeft overlaat.
Volgende pagina (2/9) Volgende paginaPagina Rendering: 0.05 Seconden

:: phpib2 phpbb2 style by phpbb2.de :: PHP-Nuke theme by www.nukemods.com ::