Leer duiken bij duikvereniging Lake Diving Utrecht  
  Welkom, bezoeker! | Log in
 Menu
 Home
De vereniging
 Welkom
 Contactinformatie
 Foto-album
Duiken bij Lake Diving
 Maak een proefduik
 Lid worden
 Duikbrevet halen
 Inschaling
 Vervolgopleidingen
 Cursusplanning
 Specialisaties
 Duikuitrusting
Voor de leden
 Forum
 Activiteitenagenda
 Zaterdagduikrooster
 Trainingsrooster
 Documenten
 Club biologie
 
 Wie is er
Er zijn op dit moment 133 gasten en 0 leden online.

U bent niet ingelogd.
 
 Volg ons op Twitter
 
Baars
Onderwaterbiologie door Ivo Schenk
Algemeen
De baars is een vis welke vrijwel in al onze zoetwateren te vinden is. Met name de heldere grote meren hebben de voorkeur bij deze vis. Een baars is net als de snoek een vis welke op het zicht jaagt en heeft dus helder water nodig. Net als de snoek heeft deze vis dan ook veel te lijden gehad aan de slechte waterkwaliteit in de jaren vijftig en zestig. Tijdens onze duiken in de zomerperiode kunnen we zeer grote scholen kleine baarsjes tegen komen en deze vis is voor ons duikers dan ook een van de vissen welke het duiken in Nederland zo interessant maakt.

De paring
De baars paait in onze wateren in de maanden maart en april. De water temperatuur speelt hierbij een grote rol. Als de watertemperatuur tussen de 8 en de 14 graden ligt zullen ze hun paaitijd ingaan. Het hangt dus sterk af van het weer en de diepte van het water wanneer hij zal gaan paaien. Met name ondergelopen weilanden welke snel opwarmen zijn een favoriete broedplaats voor de baars.

Het broedsel
De baars zet als enige Nederlandse zoetwater vis zijn eieren af in eistrengen. Deze strengen kunnen een lengte van wel 3.5 meter bereiken. Direct na het afzetten zweeft de eistreng door het water en zal zich hechten aan waterplanten, takkenbossen, in het watergeraakte boomtakken of andere obstakels (bijvoorbeeld de kooi in de Maarsseveenseplassen). Doordat deze eistrengen in het openwater zweven worden zij goed voorzien van vers zuurstof rijk water. De baars kan op deze manier zijn eieren leggen, omdat de eieren vermoedelijk niet lekker zijn en wellicht zelf giftig. Na het afzetten verlaat de baars direct de broedplaats en let dus niet op de eieren, zoals dit wel het geval is bij de Snoekbaars.
Als je dus aan het duiken bent in de periode maart/april en je ziet aan een tak eieren afgezet dan weet je dus dat deze eieren van de baars zijn.

De larven
Nadat de eieren zijn afgezet is het sterk afhankelijk van wat de watertemperatuur gaat doen voor de verder ontwikkeling. 12 graden en hoger is het meest gunstig voor de larven. Ze zullen dan na ongeveer 1 tot 3 weken uit het ei komen. Ook als ze uit het ei zijn gekropen is het sterk afhankelijk van de watertemperatuur hoe ze zich verder gaan ontwikkelen. Als het water te koud is zullen er niet voldoende voedseldeeltjes in de vorm van plankton in het water aanwezig zijn waardoor de meeste zullen sterven van de honger.

Schoolvorming
Iedere dag in de ochtend vormen de baarsjes een nieuwe school en trekken het meer op om te jagen. Deze scholen zullen altijd bestaan uit even grote exemplaren en kunnen bestaan uit wel 5500 exemplaren. Naarmate de baarzen groter worden hoe kleiner de scholen. Dit is niet zo verwonderlijk al je bedenkt dat het aantal exemplaren van dezelfde grote steeds verder afneemt naarmate ze ouder worden. Als de baars uiteindelijk erg groot is zal hij solitair gaan leven en het jagen alleen doen. De temperatuur. De watertemperatuur is erg belangrijke voor de groei en de maximale leeftijd van de baars. Bij een hoge watertemperatuur zullen de baarzen harder groeien dan bij een lage temperatuur. Baarzen worden ongeveer 40 centimeter groot. Bij een hoge water temperatuur zullen zij deze groote eerder bereiken dan bij een lage maar ook eerder dood gaan. In Nederland groeien de baarzen in ongeveer 15 jaar uit tot 40 centimeter en zullen dus ook ongeveer zo oud worden In Zweden bijvoorbeeld waar het water een stuk kouder is en ze dus langzamer groeien worden ze ongeveer 20 jaar oud. Over het algemeen geld hoe noordelijker de baars voorkomt hoe ouder ze worden.

Zonnebaden
Tijdens een mooie warme zomerse dag zie je vaak baarsjes op een ondiepe zantbank op de bodem liggen. De baarsjes zijn aan het zonnebaden. Ze doen dit om te groeien. Door de warmte gaat hun spijsvertering omhoog en dit stimuleert de groei weer. Je kunt aan de jaarringen zien hoe oud de vis is en hoe hard hij gegroeid is. Hoe verder de jaarringen uit elkaar staan hoe sneller de vis gegroeid is.

Copyright © door Leer duiken bij duikvereniging Lake Diving Utrecht Alle Rechten Voorbehouden.

Gepubliceerd op: 2004-07-15 (2511 maal gelezen)

[ Ga terug ]

Pagina Rendering: 0.06 Seconden

:: phpib2 phpbb2 style by phpbb2.de :: PHP-Nuke theme by www.nukemods.com ::