Leer duiken bij duikvereniging Lake Diving Utrecht  
  Welkom, bezoeker! | Log in
 Menu
 Home
De vereniging
 Welkom
 Contactinformatie
 Foto-album
Duiken bij Lake Diving
 Maak een proefduik
 Lid worden
 Duikbrevet halen
 Inschaling
 Vervolgopleidingen
 Cursusplanning
 Specialisaties
 Duikuitrusting
Voor de leden
 Forum
 Activiteitenagenda
 Zaterdagduikrooster
 Trainingsrooster
 Documenten
 Club biologie
 
 Wie is er
Er zijn op dit moment 140 gasten en 0 leden online.

U bent niet ingelogd.
 
 Volg ons op Twitter
 
Meerval
Onderwaterbiologie door Ivo Schenk
De meerval is de op dit moment de grootste in Nederland voorkomende vis. Vroeger was dit anders: Toen was de steur (die niet meer in Nederland voorkomt) de grootste. Aangenomen wordt dat deze vis in Nederland niet groter dan 2,5 meer kan worden. De grootste die tot nu toe is waargenomen had een lengte van 1,85 cm en een gewicht van 50 kilo. In Oost-Europa worden ze echt veel groter. Het record schijnt daar op te staan op iets meer dan vijf meter en een gewicht van 330 kilo. Deze vis is gevangen in de Dnjepr, een rivier die uitkomt in de Zwarte Zee in Rusland.

De volwassen meervallen leven buiten de paaitijd in afzondering. Daardoor komt de volwassen meerval in zeer geringe dichtheden voor. Ze leven met name in grote wateren met een vaak zachte bodem en langzaam stromende rivieren en houden zich voornamelijk bij de bodem op. Zodra het water in het voorjaar warmer is geworden beginnen ze met jagen. Hij is dan tot het begin van het koude jaargetijde actief. Overdag houdt hij zich meestal schuil in holten, onder uitgeholde oevers, in diepe kolken met modderige bodem, tussen de wortels van verzonken bomen, waterlelies, beekmondingen, stille oeverbochten, dode rivierarmen, kuilen bij kribben en onder gezonken boten. Pas in de late schemering en gedurende de nacht wordt de meerval actief. Toch onderneemt hij ook overdag nog wel eens een rooftocht. Bijvoorbeeld op zwoele onweersachtige zomerdagen met bedekte lucht, op warme dagen met stormachtige wind en na een onweerbui als het water stijgt.

De jacht
Zijn prooi bestaat ondermeer uit aal, zeelt, brasem, bisamratten, watervogels en eigen soortgenoten. Uit recent en betrouwbaar onderzoek zijn zelfs vondsten bekend van kadavers van honden, katten en zelfs jonge geitjes in de magen van meervallen. Wel staat vast dat er nog nooit een betrouwbare melding is geweest van een mens die door een meerval is aangevallen. De meerval speurt zijn prooi op met zijn gehoor, tastzin en elektoreceptoren waar mee zij hun prooi kunnen waarnemen aan de hand van het zwakke elektrische veld dat een prooi om zich heen heeft. De meerval is dus geen zichtjager zoals de snoek maar jaagt op de tast zoals de snoekbaars. De meerval heeft een vrij zwak gebit. In de boven en onderkaak bevindt zich een plaat met nauwelijks zichtbare naar achter gerichte tandjes, aanvoelend als grof schuurpapier. Deze dienen er alleen maar voor om een prooi even vast te kunnen houden om deze vervolgens, ongeacht het formaat van de prooi, in zijn geheel in te slikken.

De paartijd
De meerval heeft om te kunnen paaien tamelijk warm water nodig. Hierdoor zijn ze gedwongen om laat in het jaar te paaien. Ze paaien dan ook van mei tot juli wanneer de watertemperatuur zo’n 18 tot 20 graden heeft bereikt. De Nederlandse zomers zijn vaak te kort en te koud voor de meerval en hierdoor zullen er maar weinig jonge meervallen in Nederland opgroeien. Jaren met lange hete zomers zijn in Nederland dan ook vaak juist goede meervaljaren en in deze jaren worden sterke jaarklassen gevormd.

Meervallen maken een nest van plantaardig materiaal waarin de eieren worden afgezet. In de maanden mei en juni legt het wijfje bij een watertemperatuur van 18 tot 30 graden al naar gelang haar grootte 50.000 tot 200.000 ietwat gelige ongeveer drie millimeter grote eieren op ondiepe met planten begroeide oeverplekken. Het mannetje bewaakt het nest tot de eieren uit komen. In deze periode kan de meerval zeer agressief het nest verdedigen.

Groei
De ontwikkeling van de meerval wordt gekenmerkt door een in het begin snelle groei. Later neemt het groeitempo enigszins af maar is dan nog steeds aanzienlijk. Voorwaarde daarvoor is wel dat de omstandigheden zoals voedselvoorziening, watertemperatuur en zuurstofgehalte goed zijn. In centraal Europa bereikt de meerval in het eerste levensjaar een gemiddelde lengte van 30 cm. In het tweede jaar wordt de meerval 40 cm en in het zesde of zevende levensjaar bereikt de meerval een lengte van ongeveer een meter. De dieren worden in hun tweede of derde levensjaar geslachtsrijp.

Leeftijd
De meerval is een van de langst levende vissen en kan 100 jaar worden. Als men dan kijkt naar de maximale leeftijd van andere vissen (snoek 75, atlantische steur 60, aal 55, karper 50, de zeelt/beekforel/kroeskarper 30, kopvoorn 22) dan zie je dat het echt een zeer oude vis kan worden.

Tot slot
In Nederland worden steeds vaker meervallen gesignaleerd, ook door duikers van onze vereniging. De kans dat je ze tegen komt is erg klein maar zeker niet nihil. Blijf dus zoeken want het is de moeite waard en geef ook zeker aan mij door waar je er een bent tegen gekomen. Ze zijn territoriaal en de kans dat je ze dus vaker op die plaats tegen komt is aanwezig.

Copyright © door Leer duiken bij duikvereniging Lake Diving Utrecht Alle Rechten Voorbehouden.

Gepubliceerd op: 2004-07-15 (3104 maal gelezen)

[ Ga terug ]

Pagina Rendering: 0.06 Seconden

:: phpib2 phpbb2 style by phpbb2.de :: PHP-Nuke theme by www.nukemods.com ::