Leer duiken bij duikvereniging Lake Diving Utrecht  
  Welkom, bezoeker! | Log in
 Menu
 Home
De vereniging
 Welkom
 Contactinformatie
 Foto-album
Duiken bij Lake Diving
 Maak een proefduik
 Lid worden
 Duikbrevet halen
 Inschaling
 Vervolgopleidingen
 Cursusplanning
 Specialisaties
 Duikuitrusting
Voor de leden
 Forum
 Activiteitenagenda
 Zaterdagduikrooster
 Trainingsrooster
 Documenten
 Club biologie
 
 Wie is er
Er zijn op dit moment 131 gasten en 0 leden online.

U bent niet ingelogd.
 
 Volg ons op Twitter
 
Pos
Onderwaterbiologie door Ivo Schenk
De pos wordt ook bij ons in de Maarsseveense plassen regelmatig gezien. Omdat deze vis vaak met een baars wordt verward, zijn er veel van ons duikers die niet weten dat ze geen baars maar een pos hebben gezien. De pos is dan ook familie van de baars en is de kleinste inheemse baarsachtige in ons land. Wil je er ook een keer een zien, langs de boulevard Michel ter hoogte van het wrakje worden er regelmatig wat gesignaleerd.

De pos voelt zich overal al snel thuis, zelfs op plaatsen waar andere vissen het slecht doen. Hij komt voor in langzaam stromende en stilstaand water en kan in grote scholen voorkomen. Ook worden ze wel aangetroffen in sloten en grote vijvers en zelfs in het brakke water bij riviermondingen. Ze geven de voorkeur aan een wat zanderige bodem.

Je komt deze vis met namen bij de bodem tegen. Op het menu staan muggenlarven, wormpjes en vissenkuit. Door de kleine omvang van deze vis staat hij zelf ook bij aardig wat roofvissen op het menu. Zijn grotere broer de baars is een geduchte rover voor hem en hierdoor houden ze zich dicht bij de bodem in wat troebel water schuil. En niet alleen de baars maar ook de snoekbaars en af en toe de snoek doen zich te goed aan deze vis. Om deze rovers zo veel mogelijk te ontlopen, heeft de pos zich volledig aangepast aan een leven op de bodem en zal hier ook zelden van los komen.

Daar de pos in troebel en donker water leeft heeft hij een manier moeten ontwikkelen om te kunnen jagen in dit donkere water. Hij doet dit met behulp van zijn zijlijn orgaan. Dit is een orgaan dat in de zijkant van het lichaam zit en trillingen kan waarnemen. Dit mechanisme heeft elke vis maar de pos heeft een zeer sterk ontwikkeld systeem dat te vergelijken is met dat van vissen die op zeer grote diepte in de oceaan leven. Opvallend zijn ook de zeer grote ogen die er op wijzen dat hij zich net als de snoekbaars echt heeft aangepast aan het jagen in troebel water.

Zijn levensduur is net als bij veel kleine vissen zeer kort. Na 2 jaar is hij geslachtsrijp en ouder dan 5 jaar zullen ze zelden worden. De pos paait van april tot mei en schoolt in die periode samen op plaatsen met steen, grindbodems en soms bij waterplanten op een diepte tot 1 meter. De paaigronden bevinden zich op plaatsen waar een hoog zuurstof gehalte heerst. Bij meren zijn dit oeverzones, waar vaak de wind pal op staat, waardoor er door de golfslag zuurstof in het water wordt gebracht. Ze zetten de eitjes af tegen obstakels of stenen in de vorm van geleiachtige ballen of in snoeren. De eitjes zijn ongeveer 1,2 millimeter groot en grijs van kleur. In het eitje en later de dooierzak is een klein geel-oranje oliedruppeltje zichtbaar. De vrouwtjes produceren tussen de 10.000 en de 100.000 eitjes per seizoen. De eitjes worden met tussenpauzen van 2 dagen afgezet. De watertemperatuur moet daarvoor boven de 12 graden liggen.

Over het algemeen wordt gezegd dat waar veel pos voorkomt de kwaliteit van het water niet al te goed is. Dit komt omdat deze vis bij grote sterfte van zijn concurrenten in een meer zeer snel opkomt. Ook is deze vis in nieuwe meren zeer snel te vinden. Deze vis hoort dus echt bij de pioniers en zal naarmate een meer ouder wordt en dus ook vaak gezonder minder in aantal voor komen. Onze eigen Maarsseveense plassen zijn dan ook aardig gezond want echt veel zul je er niet tegen komen.

Copyright © door Leer duiken bij duikvereniging Lake Diving Utrecht Alle Rechten Voorbehouden.

Gepubliceerd op: 2004-07-15 (2332 maal gelezen)

[ Ga terug ]

Pagina Rendering: 0.09 Seconden

:: phpib2 phpbb2 style by phpbb2.de :: PHP-Nuke theme by www.nukemods.com ::