Leer duiken bij duikvereniging Lake Diving Utrecht  
  Welkom, bezoeker! | Log in
 Menu
 Home
De vereniging
 Welkom
 Contactinformatie
 Foto-album
Duiken bij Lake Diving
 Maak een proefduik
 Lid worden
 Duikbrevet halen
 Inschaling
 Vervolgopleidingen
 Cursusplanning
 Specialisaties
 Duikuitrusting
Voor de leden
 Forum
 Activiteitenagenda
 Zaterdagduikrooster
 Trainingsrooster
 Documenten
 Club biologie
 
 Wie is er
Er zijn op dit moment 103 gasten en 0 leden online.

U bent niet ingelogd.
 
 Volg ons op Twitter
 
Onderhoud
Het goed onderhouden van uw duikuitrusting heeft vele voordelen. Uw uitrusting dient alleen al voor de veiligheid in een perfecte staat te verkeren. Een goed onderhouden duikuitrusting gaat dan ook jaren mee. Daarnaast zult u gedurende de duiken minder problemen ondervinden van slecht functionerende uitrustingsstukken.


Het onderhoudt begint zodra u thuiskomt van het duiken. Spoel de gehele uitrusting af met schoon zoutvrij water. Zout is een van de dingen die de duikuitrusting kunnen beschadigen. Zout vormt namelijk kristallen die scherp zijn. Spoel droogpakken regelmatig ook van binnen uit en vergeet het masker en het trimjacket niet van binnen te reinigen met water. Het onderdompelen van de uitrustingstukken is over het algemeen beter dan met de tuinslang of douchekop af te spoelen. Was ook uw duiktas uit. Daarin zit ook veel zand. Laat na het wassen de uitrusting drogen, schoentjes en handschoenen eventueel binnenstebuiten keren.


Kleine reparaties aan de automaat.

Een automaat is een belangrijk uitrustingsstuk, niet iedere reparatie kunt u zelf. Er zijn echter enkele dingen die u wel zelf kunt repareren, als het nodig mocht zijn.

Blazende automaat.

Heeft u een blazende automaat, dan kunt u het volgende eens proberen. spoel de tweede trap, die onder druk staat, met schoon water. Of dompel de tweede trap in een emmer met schoon water en schud de automaat heen en weer. Het kan zijn dat er zand in zit waardoor de tweede trap afblaast. Zorg ervoor dat er druk op de tweede trap staat, doet u dit niet dan zal er water via de tweede trap in de slangen kunnen komen.

Lekkage

Heeft u een lekkage, dan kunt u deze zelf verhelpen. Plaats een nieuwe O-ring en zorg ervoor dat de twee delen stevig genoeg op elkaar worden bevestigd.

Tips voor het schoonspoelen van een automaat.

 • Verwijder de slang beschermers.
 • Sluit de automaat aan op de fles, zet er druk op en spoel de automaat in een emmer met schoon water. Druk, dus alleen als de fles openstaat, de pushknop in en schud de automaat heen en weer door het water. Heeft u geen fles (bijvoorbeeld op uw vakantiebestemming) zorg er dan voor dat u de stofkap op de eerste trap heeft geplaatst en de pushknop niet indrukt.
 • Maak ook de inflatorslang en de koppeling van de inflator schoon. Hierin zit ook een O-ring.
 • Spoel de tweede trap goed uit, vergeet de extra tweede trap niet.

  De jaarlijkse controle.

  Ademautomaten dienen jaarlijks te worden gereviseerd ook al heeft u de automaat niet gebruikt. De gehele automaat wordt uit elkaar gehaald en diverse onderdelen worden vervangen. De automaat wordt als nieuw afgesteld en kan er weer een jaar tegen. Geef uw automaat deze jaarlijkse revisie beurt. Hierdoor zal de automaat jaren mee kunnen en staat u nooit voor een verrassing.

  Let op: Ook na een revisie beurt kan uw tweede trap gaan afblazen. De oorzaak hiervan is de volgende. Tijdens een revisie beurt worden alle rubber O-ringen en zittingen vervangen. Deze zullen de eerste duik(en) weer moeten inwerken (in slijten). Na enkele duiken slijten de nieuwe zittingen weer iets in waardoor de automaat zal gaan afblazen.

  Ook zal de manometer en de inflatorslang worden gecontroleerd en de O-ringen van deze worden vervangen.

  Het opbergen van de ademautomaat.

  Leg de automaat als het kan neer, hang de automaat nooit op aan de slangen, door het gewicht van de tweede trap, consoles etc. kunnen de slangen beschadigen Bescherm de automaat tegen hitte, zonlicht en ander vuil Stop de automaat eventueel in een (automaten)tas.

  Onderhoud aan de duikfles.

  Na een duik in zout water kunt u de fles het beste iedere keer afspoelen met schoon water. Haal regelmatig de flesvoet van de duikfles en spoel de onderkant van de duikfles extra goed. Vocht en zout blijven daar gemakkelijk zitten.

  Roest op de duikfles:

  Controleer de duikfles regelmatig op roestvorming. Verwijder het handvat, flesvoet en het netje. De flessen zijn goed beschermd, met diverse roestwerende lagen en lak. Zodra er roest vorming optreedt dient u de fles te laten ontroesten eventueel te laten spuiten.

  De O-ring(en) van de duikfles:

  De duikfles heeft diverse O-ringen. Een tussen de afsluiter en de Duikfles, één (of meerdere in de afsluiter, één op de afsluiter waar u uw eerste trap monteert en net daarachter, aan de andere kant van de adapter.

  Dit is een vaak vergeten O-ring die ook slijt en voor lekkage kan zorgen. De adapter kunt u er met een inbussleutel uitdraaien. De O-ring is meestal van hetzelfde formaat als de O-ring van de andere kant van de adapter. U kunt deze reparatie zelf uitvoeren. De andere O-ringen dienen door een vakman te worden vervangen.

  Kunt u de afsluiter makkelijk opendraaien en weer dichtdraaien:

  De afsluiter dient eenvoudig, met twee vingers, geopend en gesloten te kunnen worden.

  Vuil in de duikfles:

  Heeft u vuil in uw duikfles gekregen, zoals vervuilde lucht, olie, water of iets degelijks, dan dient dit direct te worden verwijderd. Dit kunt u niet zelf. Breng de fles zo spoedig mogelijk weg en laat de fles door een vakman grondig reinigen. Vergeet niet de afsluiter te laten controleren op vervuiling en laat deze ook reinigen. Duik nooit als er vervuilingen in de duikfles voorkomen. Hiervan kunt u misselijk worden en misschien wel onderwater het bewustzijn verliezen.

  Controles van de duikfles.

 • Laat de duikfles jaarlijks inspecteren op roest, vervuiling scheuren etc.
 • Iedere 5 jaar dient de duikfles gekeurd te worden , het stoomwezen ziet toe op deze keuringen. Bij deze keuring wordt de fles op druk gekeurd. In andere landen kunnen andere regels gelden.

  De duikfles opbergen

  Gaat u een tijd niet duiken (bijvoorbeeld gedurende de winter) laat dan de duikfles bijna helemaal leeglopen, 10 bar in de duikfles is voldoende. Een duikfles met 200bar in huis hebben staan is alleen maar gevaarlijk. Zet de flessen rechtop. Ja we leren om flessen neer te leggen, maar het bewaren van duikflessen doen we rechtopstaand. Mocht er namelijk vocht in de fles zitten dan zal deze naar de bodem van de fles zakken. De bodem van de duikfles is veel dikker dan de wanden van de duikfles. Zet de duikfles wel ergens aan vast zodat de duikfles niet kan omvallen..


  BRON (duikteam Almere)
  BRON (duikteamalmere)

  Copyright © door Leer duiken bij duikvereniging Lake Diving Utrecht Alle Rechten Voorbehouden.

  Gepubliceerd op: 2004-05-06 (3328 maal gelezen)

  [ Ga terug ]

 • Pagina Rendering: 0.05 Seconden

  :: phpib2 phpbb2 style by phpbb2.de :: PHP-Nuke theme by www.nukemods.com ::